Hazır yemekler, şekerli tahıllar ve seri üretilen ekmeğin de aralarında bulunduğu gıdalar artık aralarında kanser, tip 2 diyabet ve zihinsel sağlık bozukluklarının da bulunduğu 32 sağlık sorunu riskinin artmasıyla ilişkilendiriliyor.
British Medical Journal’da yazan uzmanlar, bunun kısmen bu tür yiyeceklerin hem yağ, tuz ve şeker içermesini hem de aynı zamanda vitamin ve lif eksikliği olmasından kaynaklandığını iddia ediyor.
Hatta bazıları aşırı işlenmiş gıdaları tütüne benzeterek yetkilileri sigaraya benzer tüketimin azaltılmasına yardımcı olmak için uyarı etiketleri gibi benzer halk sağlığı kontrol önlemleri almaya çağırdı.
Uzmanlar ise gazlı içecekler ve kekler gibi popüler ultra işlenmiş gıdalardan kanserden diyabet ve depresyona kadar sağlık tehlikelerinin tam listesini yayınladı.
İşte 10 milyondan fazla insanı kapsayan çalışmalardan elde edilen ve ultra işlenmiş gıdaların yol açtığı 32 sağlık sorunu…
ÖLÜM ORANI
Tüm nedenlerden ölüm oranı: Bu, tüm nedenlerden kaynaklanan ölümlerin ölçüsüdür. İnceleme, UİG (ultra işlenmiş gıda) içeren yiyecekleri tüketen kişilerde ölüm riskinin yüzde 21 arttığını buldu.
Kansere bağlı ölüm oranı: Genel olarak kanserden ölüm riskinde artış bulunmadı. Ancak bu genel bir rakamdı. İncelemenin üst tahminleri yüzde 24’lük bir risk artışı tespit ederken, düşük tahmin, kanserden ölüm riskinde yüzde 19’luk bir azalma tespit etti.
Kardiyovasküler hastalıktan ölüm: Riski yüzde 50 artırdı.
Kalp hastalığından ölüm: Riski yüzde 66 artırdı.
KANSER
Meme kanseri: Artan risk başına 15.
Kanser (tüm türleri): Riskte yüzde 12 artış.
Merkezi sinir sistemi tümörleri: Riskte yüzde 20 artış.
Kronik lenfositik lösemi: Riskte yüzde 8 artış.
Kolorektal kanser: Riski yüzde 23 artırdı.
Pankreas kanseri: Riski yüzde 24 artırdı.
Prostat kanseri: Riski yüzde 2 artırdı.
AKIL SAĞLIĞI
Uyku sorunları: Yüzde 41 oranında artan risk.
Kaygı: Riski yüzde 48 artırdı.
Yaygın zihinsel bozukluklar: Yüzde 53 oranında artan risk.
Depresif sonuçlar: Riskte yüzde 22 artış.
SOLUNUM SAĞLIĞI
Astım: Riski yüzde 20 artırdı.
Hırıltılı solunum: Riski yüzde 40 artırdı.
KARDİYOVASKÜLER SAĞLIK
Kardiyovasküler hastalık olayları (birleşik): Riskte yüzde 35 artış.
Kardiyovasküler hastalık morbiditesi: Riskte yüzde 20 artış.
Hipertansiyon: Riski yüzde 23 artırdı.
Hipertrigliseridemi: Genel olarak riskte yüzde 5 azalma. Ancak üst tahmin riskte yüzde 50 artış, alt tahminde ise yüzde 40 azalma yönündeydi.
Düşük yüksek yoğunluklu lipoprotein: Riski yüzde 102 artırdı.
GASTROİNTESTİNAL SAĞLIK
Crohn hastalığı: Riski yüzde 71 artırdı.
Ülseratif kolit: Riski yüzde 17 artırdı.
METABOLİK SAĞLIK
Abdominal obezite: Riski yüzde 41 artırdı.
Hiperglisemi: Riskte yüzde 10 artış.
Metabolik sendrom: Riskte yüzde 25 artış.
Alkolsüz yağlı karaciğer hastalığı: Riski yüzde 23 artırdı.
Obezite: Riski yüzde 55 artırdı.
Aşırı kilo: Riski yüzde 36 artırdı.
Aşırı kilo + obezite: Riski yüzde 29 artırdı.
Tip 2 diyabet: Riskte yüzde 40 artış.
Çalışma, bu sağlık sorunlarından herhangi birinin riskini artırmak için tüketilmesi gereken ultra işlenmiş gıdaların belirli bir miktarını belirlemedi.