Merkez Bankası’ndan son dakika bankalara kritik talimat! Artık yüzde 8 komisyon alınacak

Verilen talimat kapsamında, KKM yenileme ve TL’ye geçiş oranlarını belirli hedeflere ulaşamayan bankalar, yabancı para zorunlu karşılıklar üzerinden yüzde 6 ila yüzde 8 arasında komisyon ödeyecekler.

Merkez Bankası, geçtiğimiz hafta açıkladığı sadeleşme adımları çerçevesinde Türk Lirası’nın bankacılık sistemindeki ağırlığını artırmayı hedefliyor.

Bu kapsamda, dövizden dönüşen kur korumalı hesapların yenilenmesi ve TL’ye geçişi teşvik eden önlemleri hayata geçirmeye başladı.

Ayrıca, bazı menkul kıymet düzenlemelerini de değiştirerek yabancı para mevduatlar için zorunlu karşılık üzerinden komisyon uygulamasına geçiş yapılacağını duyurdu.

Merkez Bankası’nın bankalara ilettiği belgeye göre, KKM yenileme ve TL’ye geçiş hedeflerini tutturamayan mevduat bankaları ve katılım bankaları yüzde 6 ila yüzde 8 arasında komisyon ödeyecekler.

Ancak bu hedefleri aşan bankalar, TL’ye geçiş ve yenileme oranlarını gerçekleştirirse, komisyon oranı yüzde 0’a kadar düşebilecek.

Ayrıca, TL payına göre komisyon oranı en fazla yüzde 3 olarak belirlendi ve bu oran, gerçek kişi TL payı artış hedefini tutturamayan bankalar için yüzde 2 olarak öngörüldü.

Katılım bankaları için ise gerçek kişi TL payı artış hedefi yüzde 3,5 yerine yüzde 1,75 olarak uygulanacak.

Merkez Bankası’nın bu hamlesi, Türk Lirası’nın değerini koruma ve yerel para birimini teşvik etme çabalarının bir parçası olarak görülüyor.

Bankaların bu yeni komisyon düzenlemesine nasıl yanıt verecekleri yakından izlenmeye devam ediyor.

Author: Seher Alp

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir